Droge ogen is een veelvoorkomend probleem. Meer dan 50% van de bevolking boven de 40 jaar heeft er in onze westerse maatschappij last van. Als gevolg van droge ogen kunnen klachten optreden die variëren van een licht irritatiegevoel, extra tranende ogen tot constant pijnlijke en rode ogen. Bij zeer ernstig droge ogen kan zelfs sterke vermindering van het zicht optreden. Droge ogen worden veroorzaakt door onvoldoende bevochtiging en smering van het oogoppervlak.
Normaal gesproken vormen tranen een constante laag die je oogoppervlak beschermt tegen uitwendige prikkels: dat noemen we de traanfilm. Deze traanfilm heeft verschillende functies: ze smeert het oogoppervlak en reinigt het oog van vuil, dat vervolgens via de traankanalen wordt afgevoerd. Daarnaast bevat de traanfilm enzymen die micro-organismen in het oog neutraliseren.
De traanfilm bestaat uit drie verschillende lagen:
- De buitenste olieachtige (lipide) laag. Deze verhindert verdamping van de traanfilm.
- De middelste, waterachtige laag. Deze wordt geproduceerd door de grote traanklieren.
- De binnenste laag is de muceuze laag. Deze zorgt voor een goede verbinding van de traanfilm met het oogoppervlak.
Mogelijke oorzaken van droge ogen zijn:
- leeftijd (denk bijvoorbeeld aan de menopauze);
- gebruik van bepaalde medicijnen;
- Het klimaat: koude buitenlucht in de winter en droge lucht binnen als gevolg van de verwarming;
- chronische ooglidrandontsteking (blepharitis);
- airconditioning;
- onvoldoende knipperen met de ogen, bijvoorbeeld door langdurig geconcentreerd lezen of kijken naar een televisie en/of beeldscherm;
- langdurig gebruik van contactlenzen;
- afwijkingen in de lipide laag.
Mogelijke symptomen kunnen zijn:
- overmatig tranen;
- jeuk;
- krassend gevoel;
- dichtgeplakte ogen bij het wakker worden;
- roodheid;
- wazig zicht.
Testen en behandeling
Via een aantal snelle en pijnloze testen kunnen we aantonen of er sprake is van het droge-ogen-syndroom. De testen brengen zowel de kwantiteit als de kwaliteit van de traanfilm in kaart en laten zien of er door droogte schade aan het oogoppervlak is ontstaan. De behandeling van droge ogen zorgt voor stimulatie van de traanproductie en verbetering van de traankwaliteit. Hierdoor nemen de symptomen van droge ogen af.
Droge ogen kunnen op de volgende manieren worden behandeld:
- gebruik van verschillende soorten kunsttranen en gels;
- behandeling van de eventuele onderliggende oorzaak (bij bijvoorbeeld medicatiegebruik);
- voorschrijven van voedingssupplementen;
- Intens Pulsed light laserbehandeling (IPL) in combinatie met expressie van de traanklieren in het onderste ooglid (de Meibom-klieren);
- afsluiten (tijdelijk of definitief) van het traanpunt door middel van een plug. Hiervoor verwijzen wij door naar een oogarts.
Onderzoek/intake: Voor een uitgebreid onderzoek kun je een afspraak maken met onze optometriste. Dit onderzoek kost € 75,00. Na dit onderzoek bespreken we welke behandelmethode geschikt is voor jou.
Indien we over gaan op de behandeling via IPL, heb je gemiddeld drie behandelingen nodig. De kosten zijn € 180,00 per behandeling. Om de twee behandelingen wordt de traankwaliteit opnieuw gemeten en de resultaten geëvalueerd.
Ik heb ook regelmatig last van droge ogen. Ik dacht altijd dat dat aan de luchtkwaliteit lag, maar ik ga uitzoeken of dit wellicht een andere oorzaak heeft. Binnenkort ga ik even langs bij mijn opticien. Wellicht kan hij mij ook meer vertellen over de eventuele oorzaak.